DIY: Lav dit eget plankebord af spær

Besøger man de danske hjem, så vil man støde på mange plankeborde. De er populære lige for tiden, og det er klart. Et plankebord passer nemlig perfekt ind i den nordiske boligindretning og giver et råt udtryk i hjemmet. Der findes mange forskellige former for plankeborde. Der laves plankeborde i mange slags træ. Her i artiklen hjælper vi dig, der ønsker at lave dit helt eget plankebord. Vi bruger spærtræ, som kan købes i de fleste byggemarkeder.

OBS inden du køber træ

Spærtræ er flot, men det er ikke helt nemt at arbejde med. Spærtræ vil nemlig over de første par måneder indendørs tørre ind, og det kan gøre det svært med målene. Kan du derfor skaffe noget spærtræ, der allerede er tørt, vil det være at foretrække. Ellers skal du selv lade det stå at tørre ind. I værste tilfælde kan bordet begynde at vippe.

En anden ting du skal sikre dig er, at du kan synes træet er pænt. Kan du lide årerne og knasterne? Det kan du ikke vide på forhånd, hvis du bestiller dit spærtræ online. Her vil du være nødsaget til at se det inden. Betyder det ikke så meget for dig, findes der masse af gode online byggemarkeder med et fint udvalg i spærtræ.

Når du skal i gang med dit plankebord

Det lyder mere simpelt at lave et plankebord, end det rent faktisk er. Du skal bruge noget plads og ikke mindst noget godt værktøj. Sørg for at plankerne har de rigtige mål, inden du går i gang. Hav en god sav, sandpapir og gerne en støvmaske. Det er også vigtigt, at du kan runde kanterne af. For det første ser det ikke pænt ud med skarpe kanter til et plankebord, og så risikerer du også at skære dig på det. Du skal også have noget træbehandling, når du er færdig. Vil du ikke selv behandle træet, skal du købe det helt behandlet. Du skal dog her være opmærksom på, at det langt giver et lige så råt look. Til behandlingen kan du for eksempel bruge bordpladeolie.

Bordben er en vigtig del af et plankebord

Næste skridt i processen er at finde bordben til dit plankebord. Du kan naturligvis lave dem selv, men der er faktisk rig mulighed for at købe nogle færdige ben, der fungerer lidt som savbukke, hvor du blot lægger pladen ovenpå. De er naturligvis pænere end savbukke, så du skal ikke være bekymret for, at dit hjem kommer til at ligne et værksted. Der findes masser af fine bordben i flotte farver.
Dette var en guide til, hvordan du kan lave dit eget plankebord. Det gode ved at lave det selv er, at det først og fremmest er billigere. Samtidig bliver det også mere råt og ikke mindst personligt. Vi har i denne guide brugt spærtræ, men du kan også sagtens bruge andre trætyper. Det er helt op til dig.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.